De accordeon

De accordeon

Een instrument met een ingewikkelde naam, de accordeon. Kennen jullie hem nog? Het muziekinstrument met zowel allerlei knopjes links en rechts lijkend op pianotoetsen. Als je een accordeon wilt leren spelen is het handig dat je bladmuziek accordeon hebt. De bladmuziek voor de accordeon lees je net zoals je bladmuziek voor de piano leest, dus als je het eenmaal doorhebt hoe je zo’n bladmuziek leest, kom je een heel eind voor verscheidene instrumenten.

De accordeon

De werking van de accordeon

De accordeon is een muziekinstrument die een luchtstroom nodig heeft om geluid te produceren. Eigenlijk is een accordeon een toets- en blaasinstrument in één. Dit instrument heeft link de bas- en akkoordknoppen en rechts zitten de pianotoetsen voor de melodie.

Er komt pas geluid uit de accordeon wanneer de accordeonist duwt of trekt aan de balg en tegelijkertijd een toets of knop drukt. Als het ware strijkt op die manier de ‘adem’ van het instrument langs metalen tongen die daardoor in trilling worden gebracht waardoor ze een toon produceren. Er zit een omgekeerd verband tussen de lengte van de tong en de hoogte van de toon, namelijk: hoe langer de tong, hoe lager de toon. En andersom: hoe korter de tong, hoe hoger de toon.

Kan iedereen een accordeon bespelen?

Ja, iedereen kan een accordeon bespelen. Het is niet makkelijk, maar waar een wil is, is een weg. Het kan een onmogelijke klus lijken, maar wanneer je iets nog niet beheerst lijkt alles onmogelijk. Toch kun je het leren, zoals al het andere dat je eerder nog niet kon en nu wel. Begin eerst met het kijken van filmpjes over de accordeon en lees er veel over. Hier leer je het meeste van. Je kunt ook nog kijken of ze bij jou in de buurt accordeonlessen aanbieden. Als je het liever zelf doet, kan dat natuurlijk ook. Dan is het aanschaffen van bladmuziek accordeon een goede optie. Zo kun je het bespelen van een accordeon direct in de praktijk brengen. Heel veel succes!

Geef een reactie