bruiloft

De trouwplanning: wanneer begin je met regelen?

Je bent ten huwelijk gevraagd of je hebt jouw partner ten huwelijk gevraagd. Dat betekent dat jullie gaan trouwen! Maar voor het zover is moeten best een aantal dingen geregeld worden. Sommige dingen zijn handig om al ver van tevoren vast te leggen, andere dingen kunnen prima later. Maar waar begin je dan? En hoe ver van tevoren? In dit artikel nemen we je mee in een globale trouwplanning.

Eerste voorbereidingen: 1 jaar van tevoren

Het is vaak handig om een jaar van tevoren al te beginnen met de eerste voorbereidingen. Dat houdt in:

  • Leg de datum vast
  • Vraag de getuigen en ceremoniemeesters
  • Stel het trouwbudget op
  • Kijk naar de gastenlijst

Op zich is het plannen van een trouwerij ook in een korter tijdsbestek te doen, maar als je genoeg keuze wilt hebben en niet teveel druk, dan is een jaar dus aan te raden.

De leveranciers: zo snel mogelijk

Als je eenmaal hebt bepaald welke datum het wordt en de gastenlijst zo ongeveer klaar hebt, kun je gaan zoeken naar leveranciers. De trouwlocatie, de eventuele feestlocatie, de band, de catering, de fotograaf. Hier kun je ook het best zo vroeg mogelijk mee beginnen. De meeste locaties zijn al snel tussen april en september volgeboekt, dus wees optijd!

De trouwjurk: minimaal 7 maanden van tevoren

Op trouwjurken zit levertijd (vaak 4 tot 5 maanden!), dus je doet er goed aan om minimaal 7 maanden van tevoren alvast te gaan passen en eventueel kopen. Als er – wanneer de jurk binnen is- nog aanpassingen aan gedaan moeten worden, dan is er nog genoeg tijd om dit te regelen. Zoek je nog een adres voor bruidsmode nabij Eindhoven? Dan tippen we je graag Bijsterveld Bruidsmode!

Trouwvervoer: rond 6 maanden van tevoren

Willen jullie een auto (of misschien wel motor of koets) huren? Zorg er dan voor dat je dit rond de 6 maanden van tevoren doet. Zo heb je vaak nog keuze uit het vervoer dat jullie graag willen.

Trouwkaarten: 6 tot 8 weken van tevoren

Trouwkaarten kun je het beste 6 tot 8 weken voor de bruiloft versturen. Je zoekt de trouwkaarten wel eerder uit, ongeveer 4 maanden van tevoren. Een save the date kun je al wel eerder versturen: bijvoorbeeld zodra de datum bekend is.

Bruidstaart: 5 dagen tot 6 maanden van tevoren

Deze is heel ruim. De levertijd verschilt namelijk per patissier. Informeer daarom altijd op tijd naar de levertijden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bruidsboeket: minimaal 6 weken van tevoren

Je wilt natuurlijk eerst je bruidsjurk uitzoeken en het eventuele thema van de bruiloft bepalen voor je het bruidsboeket regelt. Gelukkig hoeft het bruidsboeket niet heel ver van tevoren geregeld worden, als je minimaal 6 weken van tevoren bestelt, ben je vaak ruim op tijd. Uiteraard kan dit wel per bloemist verschillen, dus informeer altijd even van tevoren.