Duurzame palmolie wordt wereldwijd veel gebruikt

Palm oil is een van de soorten plantaardige olie die wereldwijd het meest gebruikt wordt. Duurzame palmolie komt van de oliepalmboom. Uit de vruchten van de oliepalm wordt de olie geperst. Je vindt oliepalmen terug in de streken rondom de evenaar. Deze tropische bomen hebben bladeren van ongeveer 5 meter lang en als ze drie tot vier jaar oud zijn krijgen ze palmvruchten in hun trossen. Deze trossen worden het gehele jaar door geoogst en in ieder bos vind je vele honderden palmvruchten terug. De palmvruchten zijn net zo groot als een grote olijf en iedere vrucht heeft een pit waarvan palmpitolie wordt gemaakt. Uit elke palmvrucht wordt 30 tot 35 procent olie gewonnen. Iedere oliepalm produceert ieder jaar 40 kilo palmolie.

Waar moet je weten over een oliepalm

De palmolie van oliepalmen worden voor geproduceerd in Indonesië en Maleisië. Min of meer 85 procent van de palmolie die wereldwijd gebruikt wordt komt uit deze twee landen vandaan. Het produceren van palmolie is een manier om de lokale bevolking van werk te voorzien en ze te ondersteunen aangezien deze landen een worstelende economie kennen. De oliepalm heeft zon en vochtigheid nodig en daarom gedijt hij goed in landen rondom de evenaar waar er een gelijkmatige regenval is gedurende het hele jaar. Andere landen waar je oliepalmen terugvindt zijn Zuid en Midden Amerika, Thailand en West Afrika. De oliepalm is een erg efficiënt gewas en de palmolie is hierdoor relatief goedkoop en ruim verkrijgbaar. Palmpitolie en palmolie zijn samen goed voor 40 procent van de wereldwijde productie van plantaardige olie. Van een hectare met oliepalmen wordt gemiddeld 3,8 ton palmolie per jaar geproduceerd. In totaal wordt er wereldwijd zo’n 73 miljoen ton palmolie geproduceerd. Als je alternatieve soorten olie zou willen produceren zoals soja of kokosolie dan zou hier vier tot tien keer zoveel meer land voor benodigd zijn.

Palmolie wordt in vele producten gebruikt

Of je het nou hebt over food of non food producten, palmolie vind je bijna overal in terug vanwege de brede beschikbaarheid, de veelzijdigheid en de functionele voordelen. Palmolie beschikt over een halfvaste consistentie en heeft een langdurige stabiliteit. Het kan hierdoor goed presteren bij een hoge kooktemperatuur. Door de romige en zachte textuur en het feit dat het geurloos is wordt het gezien als een perfect en betaalbaar ingrediënt voor recepten en vele andere soorten producten zoals zeep en kaarsen.

Geef een reactie