rode wijn

Een heerlijk wijntje ter ontspanning

Een lekker rood wijntje in de winter bij de open haard is een van de perfecte momenten om een rode wijn te drinken. De rode kleur van de wijn ontstaat door het sap van de druiven die enige tijd met de druivenschillen hebben gegist. De schil is verantwoordelijk voor de kleur van de wijn. In deze schil zitten kleurstoffen die de kleur van de wijn beïnvloeden. Het kleuren van de wijn is een heel natuurlijk proces waar niets anders aan te pas komt. De verschillende rode kleuren zijn afhankelijk van een aantal factoren, het eerste is het soort druif wat je gebruikt voor de wijn. Sommige druiven hebben al van zichzelf een lichter kleur dan een ander soort druif. Oudere wijnen kunnen er zelfs bruinrood uit zien, de smaak is lichtzoet en zalig om te drinken.

Smaak van rode wijn

De smaken van rode wijn kun je onderverdelen in drie groepen, fruit, soepel en stevig rood. Maar wat houden deze smaken precies in dan? Fruitig rood zijn de Pinot Noirs van de wijnwereld, de Cotes du Rhones. De fruitige wijnen hebben een relatief laag alcoholpercentage, licht gekoeld zijn de wijnen het lekkerste om te drinken. Bij een soepele rode wijn kunnen we denken aan een Merlot, de Shiraz. Dit zijn de beste wijnen om lekker mee te borrelen, sommige hebben wel een flinke rijping gehad waardoor ze wat zwaarder proeven. Die vallen de kant op van stevig rood, in deze categorie vallen de zogenaamde diner wijnen. Franse en Italiaanse wijnen met een hoog alcoholpercentage. De alcoholpercentages kunnen bij deze wijnen oplopen tot maar liefst 15%. Maar het feit blijft dat je een wijn beter kunt proeven, met proeven weet je zeker dat je de goede wijn hebt die naar wens is. Zeker voor het diner is een passende wijn belangrijk.