Het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog

Je hebt voetklachten en wilt deze graag laten behandelen. Maar nu twijfel je: ga je naar een podoloog of een podotherapeut in de omgeving van Nijverdal? Is er een verschil tussen deze twee? En welke kun je het beste kiezen? We begrijpen dat het soms best verwarrend kan zijn, deze terminologie. Daarom leggen we je in dit artikel uit óf er een verschil is tussen beide én voor welke specialist je het beste kunt gaan.

Is er een verschil?

Zoals eerder gezegd is het soms wat verwarrend, die podologen en podotherapeuten. Vaak worden deze termen ook -onterecht- door elkaar gehaald. Beide specialisten hebben hetzelfde doel voor ogen: jouw voetklachten verhelpen. Of klachten die voortkomen uit voetproblemen verminderen. Maar er is wel degelijk een verschil tussen beiden. Het antwoord op ‘is er een verschil?’ is dan dus ook: ‘ja’. Wat het verschil is leggen we hieronder uit.

Wát is het verschil?

Het verschil zit hem met name in het opleidingsniveau. Een podotherapeut is altijd HBO geschoold, een podoloog niet. Daarnaast zijn podotherapeuten gecertificeerd. Ze worden, in tegenstelling tot podologen, erkend door de wet BIG. Een podoloog heeft vaak wel een cursus of (kortlopende) module gevolgd, maar heeft geen HBO opleiding gevolgd. In principe kan iedereen dus podoloog worden, maar podotherapeut is een beschermde titel.

Welke specialist kan ik het beste kiezen?

Uiteraard staat het vrij om te kiezen voor een specialist waar jij je prettig bij voelt. Dit kan een podoloog zijn, maar ook een podotherapeut.

Ons advies is om bij hardnekkige voetklachten altijd naar een podotherapeut te gaan. Podotherapeuten hebben vaak meerdere specialismen of een eigen specialisme, waardoor er altijd een therapeut is die jou kan helpen. Denk hierbij aan voetklachten door sport, diabetes of podotherapie speciaal voor kinderen. Bij een podotherapeut kun je altijd de beste voetzorg verwachten. Daarnaast werken podotherapeuten met strakke regels voor gezondheid, hygiëne en scholing. Dit omdat podotherapeuten zoals eerder gezegd onder de regels van de wet BIG vallen.

Nu je het verschil tussen een podoloog en podotherapeut weet, kun je hopelijk een goede keuze voor jezelf maken.