Hoe kan je zelfstandig stoppen met alcohol?

Alcohol is vanaf 18 jaar met gemak overal te krijgen en is dan ook een drug waar je gemakkelijk aan verslaafd kan raken. Vaak wordt alcohol niet gezien als drug, maar het is het echter wel, alleen een door de maatschappij geaccepteerde drug. Stoppen met alcohol drinken is dan ook erg moeilijk voor iemand die verslaafd is, juist omdat je er zo makkelijk aan kan komen. In deze blog vijf tips hoe je je drinkgedrag kan minderen en bewuster er mee om kan gaan. 

De vijf tips

  • Een avond stappen kan leuk zijn, maar is vaak ook de boosdoener qua alcohol drinken. Zorg daarom ervoor dat je tussendoor veel water drinkt en af en toe ook een frisje pakt. Als je standaard een frisje of water voor je hebt staan dan neem je veel sneller een slok ervan, zorg daarom dat er standaard daarvan iets op tafel staat. 
  • Alcohol wordt ook vaak gedronken om je ego een goede boost te geven, zorg daarom dat je ego al een boost heeft gehad voordat je uitgaat. Je zal merken dat je minder snel geneigd bent alcohol te drinken.
  • Ga een uitdaging met je vrienden aan wat betreft alcohol drinken. De meeste bekende challenge is dry january. Bijna niemand gaat een challenge uit de weg en zo doe je het samen.
  • Als je met jezelf een afspraak maakt qua hoeveel drankjes je mag etc. wees dan trouw aan jezelf en ga niet twijfelen als je omgeving je probeert om te praten. 
  • Maak voor jezelf een overzicht wanneer je drinkt, hoeveel je drinkt, maar bovenal waarom je drinkt. Door je drinkgedrag in kaart te brengen wordt je er bewust van en vaak wordt het drink gedrag automatisch verminderd er door. 

Bron: Connection SGGZ

Geef een reactie