Kat ontwormen

Katten lopen risico om wormen op te lopen. De wormen kunnen de voeding van een kat stelen en zelf ook mensen ziek maken. Je kat ontwormen kan makkelijk door middel van verschillende producten. In deze blog wordt meer informatie gegeven over wormen bij katten.

Hoe krijgt een kat wormen

Het is voor katten gemakkelijker om wormen op te lopen dan mensen. Katten nemen wormen meestal zelf op door de uitwerpselen van andere geïnfecteerde katten in te nemen. Om deze reden hebben vooral buitenkatten veel meer kans om wormen op te lopen. Dat komt omdat wormen in een grote verscheidenheid voorkomen. Katten kunnen ook wormen krijgen door andere dieren, zoals slakken, vlooien of knaagdieren. Katten die niet regelmatig preventieve zorg krijgen lopen het grootste kans op worminfecties.

Hoe weet je of je kat wormen heeft

Wormen komen dus op verschillende manier voor. Sommige katten vertonen zichtbare symptomen, terwijl andere helemaal geen symptomen vertonen. Evaluatie op een infectie is een van de belangrijkste redenen om je dierenarts minstens één keer per jaar te zien. Hier enkele symptomen die veel voorkomen als een kat wormen heeft: braken, bloederige ontlasting/diarree, wormen in de uitwerpselen, onverklaarbaar gewichtsverlies en ademhalingsproblemen. Als je reden hebt om te vermoeden dat je kat wormen heeft is het verstandig om een afspraak te maken met een dierenarts. Als je zeker weet dat je kat wormen heeft kan je ook zelf al online of in een dierenwinkel ontwormingsspul kopen.

Type wormen

Je hebt verschillende soorten wormen die voor kunnen komen bij katten. De meest voorkomende wormen bij katten zijn rondwormen, deze wormen lijken op spaghetti. Ook kan je kat een haakworm hebben, deze zijn kleiner dan rondwormen en zijn minder dan 2,5 cm lang en leven in de dunne darm van katten. Verder is de lintworm nog een veel voorkomende wormsoort die bij katten voorkomt. Lintwormen zijn lang en plat.

Hoe wormen behandelen en voorkomen

Wormen behandelen is meestal relatief eenvoudig. Zodra er bekend is wat voor type worm het is, zal de dierenarts je kat een medicijnkuur voorschrijven om de infectie uit te roeien. Deze medicijnen verschillen per wormtype. Dus het is daarom ook belangrijk om te weten wat voor type worm je kat heeft want anders heeft het geen zin om een kuur te doen. Nadat je kat voor wormen is behandeld zie je wormen in de ontlasting van je kat. Wees daar niet ongerust over want dat is heel erg normaal.

Geef een reactie