Oliekoeler

Koel je motor met goede onderdelen

Een onderdeel van het koelsysteem en de olie is de warmtewisselaar ook wel oliekoeler genoemd. Om de olie te koelen wordt zeker aangeraden, daarom wordt er in veel motoren een koeler geplaatst. Olie werkt als smeermiddel, dat betekent dat de olie niet te dun moet zijn. Draait de motor op de goede temperatuur is het water warm, olie is warmer dus vind warmte uitwisseling plaats waardoor de motor afkoelt. Let goed op als je de koeler al langer gebruikt dat er geen roestvorming optreedt.

Oude of nieuwe auto’s

Of je nu een auto hebt uit 1996 of een splinternieuw model uit 2020, iedere motor moet voorzien zijn van een goed koelsysteem om de motor te koelen en de onderdelen te beschermen tegen overmatige slijtage. Niet veel mensen weten wat een oliekoeler precies doet, en waar deze gunstig voor is. De koeler haalt de overtollige warmte uit de olie, in de meeste gevallen wordt motorolie naar de koelers gevoerd via een adapter. Deze adapter bevindt zich tussen het motorblok en het motoroliefilter.

Oliekoeler

Goed onderhoud verlengt de levensduur

Onderhoud je de auto regelmatig inclusief olie verversen en de filters vervangen dan moet een oliekoeler net zolang meegaan als de de auto of het apparaat zelf. Maar voordat de koeler defect raakt zijn er al enkele signalen waaraan je dit kunt zien. Lekt er olie uit de motor dan is dit een teken dat er iets niet goed is, de motor kan zichzelf niet meer smeren. Hierdoor kunnen ook andere onderdelen sneller slijten dan nodig is. In het ergste geval kan de motor oververhit raken en compleet defect raken.