Puur natuur

De laatste tijd is het normaal om verschillende terminologie te horen die vergezeld gaan van het woord “natuurlijk”. Zozeer zelfs dat de cosmetica-industrie het heeft overgenomen om een zogenaamde natuurlijke gezichtsverzorging te creëren. Als u wilt weten wat het betekent en wat de belangrijkste kenmerken zijn, lees dan verder. 

Wat is natuurlijke cosmetica? 

Natuurlijke gezichtsverzorging maakt gebruik van 95% uit de natuur gewonnen ingrediënten, waarvan 50% overeenkomt met ecologische en plantaardige materialen. 

Hoewel het vaak wordt verward met biologische cosmetica, worden voor natuurlijke cosmetica, zoals de naam al aangeeft, alleen ingrediënten uit de natuur gebruikt, zoals: 

 • Derivaten van dierlijke oorsprong (zoals bijenwas); 
 • Verbindingen van plantaardige oorsprong (zoals bepaalde planten met eigenschappen die geschikt zijn voor cosmetisch gebruik); 
 • Mineralen (zoals klei). 

Het is omwille van deze verbindingen dat natuurlijke cosmetische formules vandaag zo gegeerd zijn. Door gebruik te maken van ingrediënten die uit ecosystemen worden gehaald, zijn ze over het algemeen respectvoller voor de huid, zelfs bij een atopische en gevoelige huid. 

Kenmerken van natuurlijke gezichtsverzorging 

Zoals we al eerder zeiden, zijn natuurlijke cosmetische producten zeer gewild om verschillende redenen, die we hieronder in detail zullen toelichten: 

 • In tegenstelling tot de traditionele cosmetica zijn deze producten vrij van parabenen, aardolie derivaten, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen; 
 • Veel van de natuurlijke cosmetica zijn veganistisch; 
 • Tijdens het productieproces worden zij niet op dieren getest; 
 • Het zijn producten die zijn ontworpen voor mensen die een meer “natuurlijke” levensstijl willen beginnen; 
 • De geuren van dit soort cosmetica zijn 100% natuurlijk, zodat ze duurzamer en aangenamer zijn; 
 • De cosmetica geeft natuurlijk steeds betere resultaten; 
 • Het gebruik ervan houdt geen risico’s in. U moet er echter zeker van zijn dat u niet allergisch bent voor een van de bestanddelen voordat u het op de huid aanbrengt; 
 • De verpakkingen van natuurlijke cosmetica zijn meestal gerecycleerd en zelfs biologisch afbreekbaar. 

Hoe identificeer ik natuurlijke cosmetische producten? 

De opkomst van dit soort producten heeft ertoe geleid dat vele andere zichzelf “natuurlijk” noemen, terwijl hun formules dat in werkelijkheid niet zijn. Daarom moet u de volgende keer dat u op zoek gaat naar natuurlijke cosmetica, rekening houden met factoren zoals de volgende: 

Lees aandachtig de ingrediënten die in de formule van het product zitten. Onthoud dat natuurlijke cosmetica alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt, dus als u chemische ingrediënten aantreft, betekent dit dat u te maken heeft met een product dat alleen het woord “natuurlijk” gebruikt als marketingstrategie. 

Echte natuurlijke cosmetische producten moeten twee lijsten van ingrediënten op hun etiket hebben: de formule en de Internationale Nomenclatuur van ingrediënten voor cosmetica. Deze tweede lijst bevat in detail de namen van de ingrediënten en geeft bovendien aan in welke verhouding ze voorkomen. 

Geef een reactie