Trike: de drie-wielige motor

Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik iets grappigs tegen. Namelijk een 3 wielige motor. Nu ken ik die voertuigen wel van horen zeggen maar heb werkelijk waar geen flauw idee wat het nu precies is. Ik besloot om mijn zoektocht even te staken om me iets meer te verdiepen in dit grappig uitziende voertuig.

Wat is het

Een 3 wielige motor is heel simpel een motor met drie wielen. De naam zegt het natuurlijk al. Maar mag je hier zomaar op rijden of heb je hier een speciaal rijbewijs voor nodig.

Het A-rijbewijs is nodig om op een motor te kunnen rijden en verwacht je dus eigenlijk ook dat je hiermee ook op een 3 wielige motor mag rijden. Dit klopt. Echter wordt er wel op het rijbewijs onderscheidt gemaakt in de zogenaamde ‘A-categorieën’. Het A-rijbewijs voor motoren en driewielers is met ingang van 2013 opgedeeld in drie categorieën. Afhankelijk van de zwaarte van de motor. Te weten A1, A2 en A. De eerste categorie, A1, kan behaald worden vanaf 18 jaar. Wanneer de bestuurder ten minste 2 jaar in het bezit is van zijn rijbewijs A1 kan de volgende categorie behaald worden, A2. Wil je deze categorie behalen, moet je 20 jaar zijn. Voor de A categorie geldt dat deze behaald kan worden vanaf 22 jaar. Wanneer de bestuurder 2 jaar of langer in het bezit is van zijn rijbewijs A2. De bestuurder kan voor categorie A rechtstreeks examen doen vanaf de leeftijd van 24 jaar. Zo gelden er voor alle categorieën van het rijbewijs weer andere regels. Verdiep je er dus goed in voordat je zomaar een 3 wielige motor gaat aanschaffen.

 Verzekering

Op internet kan je makkelijk de motorverzekering berekenen. Ook voor een 3 wielige motor. Eigenlijk gelden hier dezelfde regels voor als een normale motor. Let dus goed op de kleine lettertjes. Binnen de 3 wielige motors wordt er wel onderscheidt gemaakt in het soort motor. Zo bestaan er verschillende modellen. Een Can-Am Spyder is een motor wat lijkt op een sneeuwscooter. Gekke vergelijking maar dan weet je wel meteen hoe deze motor eruit ziet. Uiteraard met 3 wielen. 2 voor en 1 achter. Hier mag je op rijden met een gewoon B rijbewijs. Mits je deze voor 2013 behaald hebt. Bij de nieuwe rijbewijzen die in Nederland vanaf 2013 zijn gehaald heb je een A rijbewijs nodig en een minimale leeftijd van 22 jaar. Er bestaat ook een Trike. Dit is een lage motor met een echt zitgedeelte zoals een stoel. Een laag stuur en 1 wiel voor en 2 wielen achter. Om dit lage model motor te besturen heb je een rijbewijs A of het rijbewijs B nodig als dit gehaald is voor 2013. De leeftijdgrens is 18 jaar en een helm dagen is verplicht. Dit geldt overigens niet als de Trike veiligheidsgordels heeft. Dan als laatste heb je nog een Piaggio MP3. Dit model ziet eruit als een gewone motor alleen dan met 3 wielen. 2 wielen voor en 1 achter. Dit model is het populairst onder de 3 wielige motoren. Hiervoor heb je een rijbewijs A of het rijbewijs B nodig indien deze gehaald is voor 2013. De leeftijdsgrens is 18 jaar.