Verhuizen van een stad naar een dorp

Je hoeft geen groene vingers te hebben om van je tuin een feestje te maken, toch? Ik heb het mijn ouders lang kwalijk genomen toen ik vroeger van het centrum van Haarlem verhuisde naar een klein dorp in Noord-Holland. Ze vonden de stad te druk en wilden graag in een rustige omgeving wonen, met een grotere woonruimte en een stuk land. Dat vond ik als tiener natuurlijk een belachelijk idee. Wat had ik nou eigenlijk te doen in een dorp zonder mijn vriendinnen? Ik moest eerst een stuk fietsen voordat ik überhaupt bij een paar winkels kwam. Toch ben ik langzaamaan de keuze van mijn ouders steeds meer gaan waarderen en begon ik de voordelen van het wonen in een rustig dorp in te zien. Mijn favoriet? De tuin, by far! Samen met mijn vader mocht ik helpen bij het ontwerpen van de tuin.

De tuin

Het is in het dorp een stuk groener dan in de stad waar ik vroeger woonde. Ik heb altijd al een voorliefde voor dieren gehad en wilde dan ook zoveel mogelijk beestjes in onze tuin. Vogels, konijnen, egels, vlinders, bijen; ze waren allemaal welkom bij ons in de tuin. Door de tuin op te vrolijken met allerlei planten en bloemen hadden we dus niet alleen een gezellige sfeer gecreëerd, maar ook leefde de tuin helemaal op. Ik wilde ook graag een boom, gewoon omdat het kon. Eerst waren mijn ouders geen voorstanders vanwege de schaduw die een boom brengt, maar uiteindelijk mocht ik met een kastanje proberen een eigen boom te kweken. En dat lukte! Er staat nu een metershoge kastanjeboom in de tuin die mijn vader elk jaar met een hoogwerker moet snoeien. Ik kon ook uren kijken naar de vijver, vooral toen er van honderden kikkervisjes een paar uitgroeiden tot grote kikkers.

Andere voordelen

Naast dat je in een dorp vaak dichter bij de natuur bent zijn er nog een aantal andere voordelen. Zo kennen alle buren elkaar en is iedereen een stuk vriendelijker dan in de stad. In de stad leven mensen meer voor zichzelf en doet iedereen zijn eigen ding. Ook staan er nooit files richting het dorp en rijden er niet heel de dag bestelbusjes rond. Dit brengt de veiligheid ook ten goede. Sowieso heb ik een veel veiliger gevoel in het dorp dan in de stad. Als ik kinderen krijg, zou ik hen ook zeker laten opgroeien in een rustige omgeving waar ze veel kunnen leren van de natuur. Of ik heel mijn leven in dit dorp blijf wonen weet ik nog niet, maar ik denk dat ik het niet snel meer zal inruilen voor de drukte uit de stad.