Waar moet je allemaal op letten bij het opzetten van een bedrijf?

Nederland is een land van ondernemers. We bedenken graag de nieuwste middelen, technologieën en technieken om het beste uit onszelf te kunnen halen. Zo werken we in bedrijven aan onze doelstellingen en ontwikkelen we onszelf, maar zijn er ook ruim een miljoen ondernemers die als zelfstandiger ondernemer – zowel full-time als part-time – werken. Maar naast alle positieve kanten en vooruitzichten van deze kant van ondernemen, zijn er ook bepaalde factoren waar je rekening mee dient te houden tijdens het ondernemen. Zo heb je te maken met niet-betalende debiteuren, uitbestedingen en andere verplichtingen. We vertellen je er in dit blog graag meer over! 

Waar gaat het geld naartoe?

Als eerste stap is het van belang dat je inzicht krijgt in waar het geld naar toe gaat. Naast de kostprijs die je bijvoorbeeld betaalt voor de producten die jij wilt verkopen, zijn er nog vele andere kosten waar je rekening mee dient te houden. Wanneer je bijvoorbeeld beschikt over een webshop, zul je ook een bedrag betalen aan de hostingpartij van jouw website moeten betalen. Wanneer je beschikt over personeel, of wanneer je juist bepaalde werkzaamheden uitbesteed, is het van belang dat je als ondernemer hierop gaat anticiperen en je jezelf voorbereid op de kosten die je tegemoet zullen komen.

Onverwachte kosten

Naast dat je kosten zult realiseren die je verwacht en waar je jezelf op zult anticiperen, is het ook van belang om rekening te houden met onverwachte kosten en kosten waar je misschien niet zo snel aan zult denken. Naast dat als je ondernemer kijkt naar de kosten die je maakt voor het neerzetten van een product, dien je ook rekening te houden met andere instanties. Zo dien je bijvoorbeeld aangifte te doen bij de belasting en zal de belasting ook jou als bedrijf in de gaten houden. 

Het ontvangen van extra kosten als schuldeiser

Ook zijn er juist kosten voor een ander, die jij als ondernemer mag innen. Wanneer jij bijvoorbeeld werkzaam bent in een zakelijke branche en diensten verleent in de Business-to-Business, zouden er bedrijven kunnen zijn die jouw dienstverlening niet betalen. Hiervoor zou je als bedrijf een aantal aanmaningen kunnen sturen naar een debiteur van jouw bedrijf. Wanneer je hier geen gehoor aan krijgt en de debiteur nog steeds niet betaald, kun je de verdere afhandeling van deze zaak uitbesteden. Hiervoor kun je als ondernemer contact opnemen met een incassobureau, die vervolgens de incassokosten berekenen. Dit gaat volgens wettelijke bepalingen en staffels.