Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen?

Voor het eerst een huis kopen kan heel spannend zijn. Zelfs bij een tweede of derde keer een huis kopen kan dat nog voor enige zenuwen zorgen! Maar als je echt voor het eerst een huis koopt, kan het zijn dat je naast zenuwen ook niet zo goed weet wat hierbij komt kijken. Er zijn namelijk wel wat dingen die handig zijn om te weten of alvast voor jezelf te bedenken  in het proces van een huis kopen. Mocht je dus voor het eerst een huis kopen, dan zal je vast veel hebben aan deze blog waarin ik die specifieke dingen waar je aan moet denken even op een rijtje heb gezet. Lees het rustig door en heel veel succes! 

Wat wil ik? 

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je wil. En dan niet alleen wat voor huis je wil natuurlijk (vrijstaand, appartement, twee onder 1 kap) maar ook andere dingen zoals in welke buurt je het huis wil. De buurt kan namelijk veel uitmaken met hoeveel plezier je hebt van je waar je woont maar heeft ook veel invloed op de prijs van het huis. Daarnaast zijn belangrijke dingen om aan te denken wat je budget is voor een huis, of je nog speciale eisen hebt zoals een tuin of een balkon op het Zuiden, of je een auto kwijt moet en bij het huis een parkeerplek of garage hebt, enzovoort! Veel denkwerk voordat je een huis gaat kopen is dus wel nodig en ook heel belangrijk. Op die manier kan je gericht op zoek gaan. 

Wat kan ik? 

Daarnaast is het ook belangrijk om te denken wat je kunt kopen. Misschien zou je het liefste wel een grote vrijstaande villa met tuin aan de kust willen maar kan je dit eigenlijk niet betalen. Het is dus van belang om ook realistisch te blijven in je wensen. Kijk dus van tevoren wat voor hypotheek je kan krijgen en van welk bedrag. Ook is het niet onbelangrijk om wel te bedenken dat je over een hypotheek rente betaalt. Dit komt dus nog bij het bedrag dat je betaalt voor het terugbetalen van je hypotheek. Op de website Hypotheekrente.nl kan je meer informatie vinden over soorten hypotheken, hoeveel je hiervoor per maand gaat betalen en wat de actuele hypotheekrente is. 

Een huis gekocht, wat nu? 

Dan heb je nog de stap na het kopen van het huis. Waarschijnlijk valt er al een hele last van je schouders als je eindelijk een huis hebt gevonden naar je smaak, een bod hebt gedaan en dit bod geaccepteerd is. Maar er zijn ook daarna dingen waar je nog wel even aan moet denken. Zoals wat er moet gebeuren qua verbouwing en wat dit gaat kosten. En ook niet onbelangrijk: Waar je gaat wonen tijdens dat ze je huis aan het verbouwen zijn. Probeer dus niet gelijk als je een huis hebt gekocht nergens meer aan te denken maar blijf scherp!

Geef een reactie