Welke soorten vloerlampen zijn er?

Vloerlampen kunnen grofweg in vier categorieën worden ingedeeld:

De “klassieke” vloerlamp straalt haar licht naar boven en naar beneden uit. Vaak zijn er in deze categorie modellen met een klassiek gevormde lampenkap in een conische vorm. Deze staande lampen combineren kamer- en zonelicht. Licht wordt door de bovenste opening van de kap op het plafond geworpen en door de kamer verspreid. Het naar beneden gerichte, licht verlicht het gebied rond de vloerlamp.

  • Leeslampjes stralen hun licht meestal naar beneden uit. Verstelbare armen en een beweegbare lamp kop geven een leeslamp de nodige flexibiliteit.
  • Zogenaamde plafondschijnwerpers richten hun licht, zoals de naam al doet vermoeden, naar het plafond, vanwaar het door de kamer wordt verspreid.
  • Booglampen worden gekenmerkt door hun brede arm. Ze kunnen als hanglamp worden gebruikt.

Wat is het voordeel van het indirecte licht van het uplight?

Plafondschijnwerpers zorgen met hun naar boven gericht licht voor een indirecte ruimteverlichting. Het licht wordt op het plafond geworpen en van daaruit in de hele kamer uitgestraald. Het voordeel: het licht wordt bijzonder zacht en gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Het licht wordt alleen naar boven uitgestraald, waardoor het risico op verblinding wordt uitgesloten. De hoogte van de staande lampen voorkomt ook dat verblinding direct in de lichtbron kan kijken.

Een plafondschijnwerpers als kamerverlichting kan worden gebruikt, moet het licht breed en gelijkmatig naar het plafond worden uitgestraald, zodat een zo groot mogelijk deel van het plafond wordt verlicht. Als slechts een klein deel van het plafond wordt verlicht, ontstaat er een heldere lichtvlek op het plafond, die verblinding kan veroorzaken.

Wat moet de perfecte vloerlamp kunnen?

Dat hangt helemaal af van de situatie en de ruimte waarin de vloerlamp gebruikt gaat worden. In elk geval moet een leeslamp flexibel en verstelbaar zijn, zodat deze naar wens kan worden uitgelijnd. Als de vloerlamp als zoneverlichting moet dienen, bijvoorbeeld aan de salontafel, moet deze indien mogelijk vanuit zit kunnen worden bediend.

Geef een reactie